Apple maksoi App Store -kehittäjille n. 60 miljardia dollaria viime vuonna
Lisäksi: Anthropic AI:n kielimalli Claude
Huomenta! ☕
Transistori on arkiaamuisin ilmestyvä teknologiauutisiin ja internet-kulttuuriin keskittyvä uutiskirje, jota sponsoroi ohjelmisto- ja datakonsultointipalveluja tarjoava Three Point Consulting. Klikkaa Transistori tilaukseen ja pysy kartalla teknologiamaailman tuoreimmista käänteistä!
Uutiset 🗞️
Apple maksoi App Store -kehittäjille n. 60 miljardia dollaria viime vuonna
Applen palveluliiketoiminnan johtaja Eddy Cue julkaisi eilen yhteenvetokirjoituksen yhtiön palveluliiketoiminnan (App Store, Apple Arcade, AppleTV+, Apple Music) kehityksestä vuoden 2022 aikana, missä Cue totesi yhtiön maksaneen App Store -sovelluskaupan kehittäjille yhteensä 320 miljardia dollaria vuodesta 2008 alkaen. Yhtiön mukaan sillä on myös 900 miljoonaa maksullista tilausta. Alla Applen julkaisema infograafi:
CNBC:n mukaan tuo kehittäjille maksettu summa kasvoi 60 miljardilla dollarilla viime vuodesta, mikä viittaisi siihen, että yhtiön sovelluskaupan kasvu olisi hidastumassa.
Coinbase ja Scale kertoivat irtisanomisista
Kryptopörssi Coinbase kertoi eilen irtisanovansa n. 950 työntekijää, ja sen tavoitteena on vähentää toimintakulujaan 25 %:lla. Yhtiö irtisanoi aikaisemmin n. 20 % työntekijöistään vuoden 2022 kesällä. Asiasta kertoi yhtiön toimitusjohtaja Brian Armstrong Coinbasen blogissa:
Therefore, I've made the difficult decision to reduce our operating expense(1) by about 25% Q/Q, which includes letting go of about 950 people(2). All impacted team members will be informed by today.
…
As we examined our 2023 scenarios, it became clear that we would need to reduce expenses to increase our chances of doing well in every scenario. While it is always painful to part ways with our fellow colleagues, there was no way to reduce our expenses significantly enough, without considering changes to headcount.
Myös tekoälymalleille syötettävän datan luokitteluun erikoistuva Scale AI kertoi eilen irtisanovansa 20 % työntekijöistään.
Twitter teki algoritmisesta syötteestä oletussyötteen
Mainitaan vielä, että Twitter seuraa TikTokia ja muuttaa syötteitään niin, että algoritmisen syötteen nimeksi tulee For You ja seurattavien käyttäjien syötteen nimeksi tulee Following. Lisäksi algoritmisesta syötteestä tulee palvelun oletussyöte, eikä oletusta voi enää vaihtaa.
Suosittelut 🕵️
Anthropic AI:n kielimalli Claude
Anthropic AI on yksi lukuisista OpenAI:n jalanjäljissä seuraavista tekoälykasvuyrityksistä. Mielenkiintoisen Anthropicista tekee sen, että yhtiön perustajiin kuuluva Dario Amodei oli OpenAI:lla aikaisemmin tutkimuksesta vastaava varapresidentti joka työskenteli aikaisemmin GPT-mallien kanssa.
Toinen syy miksi yhtiö on mielenkiintoinen, on että sen viimeisintä rahoituskierrosta johti FTX:n perustaja ja nyt kavalluksista syytetty Sam Bankman-Fried, joka sijoitti ilmeisesti 500 miljoonan dollarin edestä FTX:n varoja Anthropiciin.
Anthropic on julkaissut ensimmäisen ison kielimallinsa Clauden yhtiön suljetussa betassa. Itselläni ei siihen ole pääsyä, mutta Twitterissä mm. kehoitusinsinööriydestään1 tunnettu Riley Goodside on julkaissut kokeilujaan Clauden kanssa.
Goodsiden kokeilujen perusteella Claude on esimerkiksi hauskempi kuin ChatGPT:
Lisäksi Claude näyttää Goodsiden mukaan hallusinoivan jonkin verran vähemmän kuin GPT-3 tällä hetkellä:
Claude vaikuttaa olevan myös hieman paremmin suojattu ohjeistushyökkäyksiltä, eli kun käyttäjä pyytää mallia jättämään huomioimatta aikaisemmat ohjeistukset ja esimerkiksi paljastamaan tämän alkuperäisen ohjeistuksen:
Myös TechCrunch kirjoitti Claudesta tällä viikolla.
Nopeet 🚀
Mobiilisovelluskaupoissa on nyt lukuisia valesovelluksia ChatGPT:stä.
OpenAI sijoittaa Jim Kellerin puolijohdestartuppiin.
HBO Max myy eurooppalaisten sarjojensa oikeuksia SkyShowtimelle.
Andreessen Horowitz sijoitti ruotsalaiseen pelistudio Seidriin.
(€) Forbes arvioi asiakkaiden vetäneen Binancesta 12 miljardin dollarin edestä varoja viimeisen 60 päivän aikana.
Kang The Conqueror näyttää erinomaiselta pahikselta uudessa Ant-Man -trailerissa.
Mielenkiintoinen kirjoitus amerikkalaisilta taloustieteen väitöskirjatutkijoilta, jotka argumentoivat että valtionlainojen (pitkän ajan) korot heijastelevat sijoittajien skeptisyyttä tekoälyn mullistaviin vaikutuksiin lähitulevaisuudessa.
Eliezer Yudkowsky on tosin skeptinen siitä, että ihmiskunnan loppu heijastuisi oikein valtionlainojen korkoihin.
(€) Tyler on sitä mieltä, että kilpailukieltosopimuksia pitäisi säännellä, mutta ei kieltää kokonaan.
Stanfordissa pidettiin viime vuonna kurssi isoista kielimalleista. Varsinkin kurssin osio mallien käytön laillisuudesta vaikutti hyvältä.
Otan ehdotuksia vastaan paremmalle suomenkielen käännökselle englanninkielen termille Prompt engineering,