TSMC:n liikevaihto nousussa tekoälybuumin myötä
Lisäksi: Kokemuksia Claude 3 Opuksesta ohjelmoinnissa
Huomenta! ☕
Eilinen Transistori jäi kirjoittamatta tyttären normaalia aikaisemman heräämisen johdosta.
Transistori on arkiaamuisin ilmestyvä teknologiauutisiin ja internet-kulttuuriin keskittyvä uutiskirje, jota kirjoittaa data-ammattilaisena toimiva Robert Siipola harrastuksenaan. Klikkaa Transistori tilaukseen ja pysy kartalla teknologiamaailman tuoreimmista käänteistä!
Uutiset 🗞️
TSMC:n liikevaihto nousussa tekoälybuumin myötä
Maailman suurimman puolijohdevalmistajan TSMC:een ensimmäisen neljänneksen osavuosikatsaus ylitti analyytikoiden odotukset, kun yhtiön liikevaihto oli noin 18,6 miljardia dollaria ja kasvoi 16,5 % vuoden takaisesta.
Lisäksi yhtiö kertoi sen maaliskuun liikevaihdon kasvaneen yli 34 % vuoden takaiseen verrattuna. Yhtiön on hyötynyt tekoälybuumista ja sen osake on noussut 40 % vuoden aikana. CNBC:ltä:
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), posted a surge in monthly revenue in March, as it cashed in on a continuing artificial intelligence boom powered by high-end chips.
TSMC said March revenue came in at 195.2 billion new Taiwan dollars ($6.1 billion), up 34.3% year-on-year — marking the fastest pace of growth since November 2022.
The company’s first-quarter revenue totaled 592.6 billion new Taiwan dollars, up 16.5% year-on-year.
…
TSMC shares are up just under 40% this year to date, as investors bet on the continued demand for AI chips.
14 % iPhoneista valmistetaan nyt Intiassa
Bloombergin lähteiden mukaan Apple valmisti viime vuonna noin 14 % kaikista sen iPhoneista Intiassa. Tosin yhtiö ei toistaiseksi valmista sen kalliimpia Pro ja Pro Max -malleja Intassa. Valmistettavien laitteiden kokonaisarvo oli n. 14 miljardia dollaria.
Apple Inc. assembled $14 billion of iPhones in India last fiscal year, doubling production in a sign it’s accelerating a push to diversify beyond China.
The US tech giant now makes as much as 14% or about 1 in 7 of its marquee devices from India, people familiar with the matter said, declining to be named as the information isn’t public.
…
For now, Apple makes models ranging from the legacy 12 to its latest iPhone 15 in India, but not the higher-spec Pro and Pro Max models. It exports most of those devices from India, where it accounts for around 6% of a smartphone market dominated by cheaper Chinese brands.
Yhteenveto edellispäivän tekoälyuutisista
Edellispäivänä tapahtui paljon kielimallien saralla joten listaan vielä ne päivitykset tähän:
OpenAI päivitti GPT-4 Turbo -version, minkä myötä varsinkin mallin päättelykyvykkyys on parantunut. Koodaamisessa uusi Turbo on ilmeisesti erittäin hyvä.
Google järjesti Google Cloud Next -konferenssin ja ilmoitti Gemini 1.5 Pron olevan julkisesti saatavilla. Tarkistin asian itse vielä Google Cloudista ja yllätyksekseni mallia on mahdollista käyttää Suomesta hostattuna (Go Hamina!). Malliin voi nyt myös syöttää äänitiedostoja. Ben Thompson kirjotti hyvän analyysin Googlen Cloudin mahdollisuuksista tekoälyinfran suhteen.
Mistral julkaisi uuden Mixtral-sarjaan kuuluvan MoE -mallin, missä on 8x22 miljardia parametria. Vertailuarvioiden mukaan se on n. Claude 3 Sonnetin tasolla.
Suosittelut 🕵️
Kokemuksia Claude 3 Opuksesta ohjelmoinnissa
Olen nyt viikon verran käyttänyt Claude 3 Opusta (ja päivän verran uutta GPT-4 Turboa) ohjelmoinnin tukena Cursor -editorissa ja koen näiden kahden mallin myötä jonkinlaisen rajan ylittyneen kielimallien hyödyllisyydessä ohjelmoinnissa.
Kirjoitan pitkälti Pythonia ja SQL:ää töissä ja näiden kahden ohjelmointikielen ymmärtämisessä molemmat kielet ovat erinomaisia. Lisäksi kun Cursor tekee näille koodin antamisen kontekstina suhteellisen helpoksi, on minun vaikea kuvitella enää tekeväni töitä ilman tällaista yhdistelmää.
Oma prosessini on suurin piirtein tällainen uusia toiminnallisuuksia toteutettaessa:
Sparraan asiasta mallin kanssa ensin Cursorin chat -moodissa. Mallille kontekstina ohjeistan sitä esimerkiksi lukemaan olemassa olevaa koodia tiedostoistani tai jonkin erillisen ohjelmistopaketin dokumentaatiota netistä.
Tämän jälkeen pyydän mallia luomaan ensimmäisen vedoksen tai referenssi toteutuksen toiminnallisuudesta, kysyn siihen liittyen selventäviä kysymyksiä ja tarvittaessa pyydän generoituun koodiin muutoksia.
Lopulta testaan itse koodin ajamista ja kirjoitan siihen (usein mallin kanssa) testit.
Jos taas kirjoitan vaikka testejä jotka muistuttavat jo koodissa olemassa olevia testejä, käytän Cursorin edit -moodia ja pyydän mallia katsomaan aikaisempia esimerkkejä. Usein mallin näin kirjoittama koodi on ensimmäisellä kerralla oikein ja muutoksia ei tarvita.
Komppaan myös Ethan Mollickin näkemystä siitä, että Claude 3 on malleista jollain tavalla “lämpimämpi” kuin GPT-4, joka pyrkii olemaan nopea.
Nopeet 🚀
Claude 3 on aika hyvä suostuttelemaan.
Meta julkisti uuden prosessorin kielimallien kouluttamista ja inferenssiä varten.
Uusi GenAI -musiikkipalvelu Udio tuli eilen avoimeen betaan.
Kahdenkertaisesta kirjanpidosta ohjelmoijan silmin.
Kahden Claude 3 instanssin välinen jatkuva keskustelu.
Andrej Karpathyn oodi C:lle.
AWS hävisi patenttikiistan Yhdysvalloissa ja joutuu maksamaan 525 miljoonan dollarin korvaukset.
Amazonin Fallout -sarja saa kehuja.
Waymon maksulliset robotaxit toimivat nyt Losissa.
Joker 2:n ensimmäinen traileri.