TSMC ja mikropiiripula, Substack ja paikallisuutiset sekä DOGE
Lisäksi Jeff Bezosin viimeinen kirje Amazonin osakkeenomistajille
Huomenta! ☕
Hyvää viikonloppua kaikille!
Uutiset 🗞️
TSMC:n toimitusjohtaja mikropiiripulasta
Maailman kolmanneksi suurimman puolijohdevalmistajan, TSMC:n, toimitusjohtaja C.C. Wei totesi yhtiön tulosjulkistustilaisuudessa, että hän uskoo yrityksen pystyvän lisäävän tuotantokapasiteettiaan vasta vuoteen 2023 mennessä. Bloombergilta:
“We see the demand continue to be high,” Wei said. “In 2023, I hope we can offer more capacity to support our customers. At that time, we’ll start to see the supply chain tightness release a little bit.”
Tämä implisiittisesti tarkoittaa siis sitä että pula mikropiireistä jatkuisi vielä koko ensi vuoden. Samantyyppisiä lausuntoja ovat antaneet myös Intelin ja Nvidian johtajat. Mikropiiripula on niin paha että esimerkiksi useat autotehtaat ovat joutuneet pysäyttämään tuotantolinjojaan.
Substack tähtää paikallisuutisiin
Substack ilmoitti eilen blogissaan, että yritys alkaa panostamaan paikallisuutisiin, uuden miljoonan dollarin aloitteen kanssa:
Today, we’re announcing Substack Local, a US$1,000,000 initiative to foster and develop the local news ecosystem by helping independent writers build local news publications based on the subscription model.
Yrityksen tarkoituksena on jakaa korkeintaan sadan tuhannen dollarin edestä ennakkorahaa paikallisuutisia tuottaville yrittäjille:
We will be paying cash advances of up to $100,000 to Substack Local writers. Those advances are designed to support a writer’s work for a year while they are establishing their publication. During that time, writers will also receive 15% of the subscription revenue their publication generates. After one year, the writers will revert to Substack’s standard business terms, retaining 90% of the subscription revenue from then on.
Yhtiö ilmoitti myös että ennakoraha ei ole paikkaan sidottu ja sitä voi hakea kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa. Suomessa paikallisuutisten tuottamista uutiskirjeiden muodossa on testaillut erinomainen MustRead, joka ilmoitti perustavansa Lahteen paikallisuutisia raportoivan uutiskirjeen.
Dogecoin…?
Hmm…
Olen hämilläni, mutta onneksi en ole ainoa:
Suosittelut 🕵️
Jeff Bezosin viimeinen kirje Amazonin osakkeenomistajille toimitusjohtajana
Jeff Bezosin vuosittaisista kirjeistä Amazonin osakkeenomistajille, on tullut omanlaisensa ilmiö. Niitä luetaan Wall Streetillä ja kauppakorkeakouluissa samanlaisen suurennuslasin kanssa kuin Warren Buffettin vastaavia kirjeitä Berkshiren osakkeenomistajille, ja hän on kirjoittanut niitä siitä asti kun Amazon listautui pörssiin vuonna 1997. Bezos ilmoitti helmikuussa siirtyvänsä pois Amazonin toimitusjohtajan roolista, joten kun hän julkaisi eilen viimeisen kirjeensä toimitusjohtajana, oli talous- ja teknologiamedioissa odotukset korkealla.
Eikä kirje pettänyt odotuksia. Alla Andrew Ross Sorkinin (CNBC, NYT ja Billions-sarjan toinen luoja ) twiitti kirjeestä:
Kirjeessä on parikin isoa teemaa, mutta yksi keskeisimmistä on se miten Amazonin pitää pystyä olemaan tulevaisuudessa parempi työpaikka. Yksi suora tapa miten Amazon eroaa muista isoista amerikkalaisista internet-yrityksistä on, että iso osa Amazonin työntekijöistä ei ole ohjelmoijia eikä muutenkaan toimistotyössä:
We’re also proud of the fact that Amazon is a company that does more than just create jobs for computer scientists and people with advanced degrees. We create jobs for people who never got that advantage.
Listasin alle nopean Wikipedia-kierroksen pohjalta Amazonin ja sen kilpailijoiden työntekijöiden lukumäärät:
Amazon siis työllistää melkein kahdeksan kertaa enemmän ihmisiä kuin sen kilpailijat teknologiateollisuudessa (oikea vertailukohde Amazonille onkin Walmart, joka työllistää 2,2 miljoonaa ihmistä). Uudessa roolissaan, Bezos haluaakin keskittyä työntekijöiden aseman parantamiseen:
Despite what we’ve accomplished, it’s clear to me that we need a better vision for our employees’ success. We have always wanted to be Earth’s Most Customer-Centric Company. We won’t change that. It’s what got us here. But I am committing us to an addition. We are going to be Earth’s Best Employer and Earth’s Safest Place to Work.
In my upcoming role as Executive Chair, I’m going to focus on new initiatives. I’m an inventor. It’s what I enjoy the most and what I do best. It’s where I create the most value. I’m excited to work alongside the large team of passionate people we have in Ops and help invent in this arena of Earth’s Best Employer and Earth’s Safest Place to Work. On the details, we at Amazon are always flexible, but on matters of vision we are stubborn and relentless. We have never failed when we set our minds to something, and we’re not going to fail at this either.
Amazon on aikasemmin myös sitoutunut Yhdysvalloissa tarjoamaan kaikille työntekijöilleen 15 dollarin tuntipalkkaa, mitä jopa Bernie Sanders innostui kehumaan.
Koko kirje on lukemisen arvoinen ja siinä käsitellään myös mm. ilmastonmuutosta ja sitä miten yritys luo arvoa sen eri sidosryhmille.
Nopeet 🚀
Google julkaisi päivityksen Google Earthiin. Siinä on nyt ns. timelapse-ominaisuus, jonka kanssa on mahdollista seurata ilmastonmuutoksen vaikutuksia.
Docker Desktopin saa nyt Applen M1 siruja käyttäviin Mac-tietokoneisiin
SlateStarCodex kirjoitti Hondurasiin avattavasta ns. charter-kaupungista
USA:n Työn tilastoimiseen keskittynyt Bureau of Labor Statistics (BLS) julkaisi kattavan artikkelin työn tuottavuuden historiallisesta heikentymisestä.