Microsoftin, Googlen ja Twitterin tulosbonanza.

Lisäksi Adoben CPO Scott Belsky The Vergen Decoder podcastissa.

Huomenta! ☕

Tämä on nyt sitten viimeinen Transistori (reiluun) kahteen viikkoon. Lähdemme avovaimon kanssa synnärille piakkoin. Kiitän vielä kaikkia lukijoita!

Pari mielenkiintoista teknologiatapahtumaa loppuviikoksi:

 • Applen ja Amazonin tulosjulkistukset tapahtuvat torstaina kaupankäynnin sulkeuduttua.

 • Facebookin kehittäjätapahtuma Connect järjestetään torstaina. Huhuttu nimenvaihto tapahtuu mahdollisesti tuolloin. Lisäksi oletan, että sieltä tulee paljon metaverse-sisältöä.

Transistori on arkipäivisin ilmestyvä, teknologiauutisiin ja internet-kulttuuriin keskittyvä, uutiskirje. Voit ryhtyä Transistorin tilaajaksi kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi alle ja painamalla osoitekentän vieressä olevaa Subscribe-nappia!

Uutiset 🗞️

Azure jatkaa Microsoftin vetojuhtana

Microsoftilla oli jälleen vahva neljännes, ja yhtiön osake olikin jälkikaupankäynnin aikaan 2 % nousussa. Tärkeimmät luvut:

 • Liikevaihto oli 45,317 miljardia dollaria ja se kasvoi 22 % vuoden takaisesta. Wall Streetin analyytikot odottivat n. 43,97 miljardia dollaria, joten Microsoft ylitti odotukset.

 • Liikevoitto (GAAP) oli 20,505 miljardia dollaria ja se kasvoi peräti 48 % vuoden takaisesta. Standardoimaton liikevoitto oli 17,214 miljardia dollaria ja se kasvoi 24 %.

 • Standardoimaton osakekohtainen liikevoitto oli 2,27 dollaria per osake, kun Wall Streetin analyytikot odottivat sen olevan 2,07 dollaria per osake.

Nopeiten kasvava liiketoimintayksikkö Microsoftilla oli jälleen Azure ja muut pilvipalvelut (kasvua 50 %), mutta mielenkiintoisesti myös uutis- ja hakupalvelut kasvoivat voimakkaasti (+40 %). CNBC:ltä:

Microsoft shares edged 2% higher in extended trading Tuesday after the software and hardware maker reported fiscal first-quarter earnings that exceeded analysts’ estimates.

Here’s how the company did:

 • Earnings: $2.27 per share, adjusted, vs. $2.07 as expected by analysts, according to Refinitiv.

 • Revenue: $45.32 billion, vs. $43.97 billion as expected by analysts, according to Refinitiv.

Total company revenue climbed almost 22% year over year, according to a statement. That’s the fastest growth since 2018. Revenue grew 21% in the previous quarter.


Goolen mainosliiketoiminta kukoistaa

Googlen emoyhtiön Alphabetin tulosjulkistus oli odotusten mukaisesti vahva.

 • Yhtiön liikevaihto oli viime neljänneksellä 65,118 miljardia dollaria ja se kasvoi 41 % (!) vuoden takaisesta. Wall Street odotti n. 63,34 miljardia dollaria.

 • Liikevoitto oli 18,936 miljardia dollaria, kun se vuoden takaisessa verrokkikaudella oli 11,247 miljardia dollaria.

Itse mainosliiketoiminnan liikevaihto (ml. YouTube) oli 53,130 miljardia dollaria. Google Cloudin liikevaihto taas oli 4,990 miljardia dollaria. Google kertoi myös tulosjulkistuksen yhteydessä, että se oli selvinnyt hyvin Applen ATT-muutoksista.

CNBC:ltä:

Alphabet reported profit and earnings for the third quarter that topped analysts’ estimates. The company’s shares were little changed after the report.

Here’s what Alphabet reported versus what Wall Street expected:

 • Earnings per share (EPS): $27.99 per share vs $23.48 per share, according to Refinitiv estimates.

 • Revenue: $65.12 billion vs. $63.34 billion, according to Refinitiv estimates.

 • YouTube advertising revenue: $7.20 billion vs. $7.4 billion expected.

 • Google Cloud revenue: $4.99 billion vs. $5.07 billion expected.

 • Traffic acquisition costs (TAC): $11.50 vs. $11.16 billion expected.

Google’s advertising revenue rose 43% to $53.13 billion, up from $37.1 billion the same time last year and slightly higher than the prior quarter. YouTube ads rose to $7.21 billion, up from $5.04 billion a year ago.


Twitter välttyi pahimmilta ATT:n vaikutuksilta

Myös Twitterillä oli kaiken kaikkiaan hyvä tulos, ja yrityksen osake olikin 4 % plussalla jälkikaupankäynnin aikaan.

 • Yrityksen liikevaihto oli 1,284 miljardia dollaria 37 % vuoden takaisesta. Wall Street odotti n. 1,285 miljardia dollaria.

 • Yrityksen osakekohtainen liikevoitto oli 18 senttiä osakkeelta, kun Wall Street odotti 15 senttiä osakkeelta.

 • Yhtiö teki tappiota 537 miljoonan dollari edestä, sillä se joutui käyttämään n. 700 miljoonaa dollaria lakikuluihin.

Twitter raportoi myös että Applen ATT-muutoksilla oli pelättyä pienemmät vaikutukset sen liiketoimintaan. CNBC:ltä:

Twitter’s stock price was up about 4% in extended trading on Tuesday after the company reported its third-quarter earnings, meeting analysts’ expectations for revenue and user growth.

The company said it was taking a one-time litigation-related net charge of $766 million related to an $809.5 million settlement the company announced in September for allegedly misleading investors about user growth.

Here’s what Twitter reported versus Wall Street’s estimates:

 • Earnings: 18 cents per share, adjusted vs. 15 cents as expected by analysts polled by Refinitiv.

 • Revenue: $1.284 billion vs. $1.285 billion as expected by analysts polled by Refinitiv.

 • Monetizable daily active users (mDAUs): 211 million vs. 211.9 million as expected by analysts polled by StreetAccount.

Because of the legal settlement, Twitter reported a net loss of $537 million, compared to a profit of $29 million a year ago.


Suosittelut 🕵️

Adoben CPO Scott Belsky, The Vergen haastateltavana

Adobe julkisti eilen liudan uusia toiminnallisuuksia ja tuotteita, mukaan lukien Photoshopin web-version ja NFT-tuen. Yhtiön tuotejohtaja, Scott Belsky, kävikin The Vergen Nilay Patelin haastattelussa keskustelemassa näistä ja monesta muustakin asiasta.

Tuo Photoshopin verkkoversio rakennettiin pitkälti WebAssemblyä käyttäen, ja siitä on ihan mielenkiintoinen artikkeli Googlen web.dev -sivustolla.


Nopeet 🚀