Google v. Oracle, Clubhouse ja Bitclout

Lisäksi Tim Cook oli Kara Swisherin haastateltavana

Huomenta!

Tervetuloa Transistorin ensimmäiseen julkaisuun. Transistori on teknologiauutisiin keskittyvä suomenkielinen uutiskirje, jota julkaisee Helsinkiläinen ohjelmistoyritys, Three Point Consulting. Transistorin kirjoittaja, minä, olen Robert Siipola joka toimii myös em. yrityksen toimitusjohtajana. Uutiskirjeen tarkoitus on kerätä yhteen joka arkipäivä tärkeimmät teknologia uutiset maailmalta ja Suomesta. Lisäksi kuratoin omasta mielestä mielenkiintoisia artikkeleita, videoita tai podcast-jaksoja.

Uutiset

GOOGLE LLC v. ORACLE AMERICA, INC.

USA:n korkein oikeus puolsi eilen julkistamassaan päätöksessään Googlea, Googlen ja Oraclen vuosia kestäneessä oikeustapauksessa. Tapauksen laittoi alulle Oracle, joka syytti Googlea siitä että, Google olisi rikkonut tekijänoikeuslakia kun se kopioi n. 11 000 riviä Javan rajapintakoodia Android käyttöjärjestelmäänsä 2000-luvun loppupuolella. Ote New York Timesilta:

The case, Google v. Oracle America, No. 18-956, concerned Google’s reliance on aspects of Java, a programming language, in its Android operating system. Oracle, which acquired Java in 2010 when it bought Sun Microsystems, said that using parts of Java without permission amounted to copyright infringement.

Google responded that free access to the software interfaces in question were crucial to the innovation economy.

Justice Stephen G. Breyer, writing for the majority, said that Google was protected by the “fair use” exception to copyright protections.

Hacker Newsissä oli mielenkiintoista spekulaatiota mitä kaikkia implikaatioita tällä tapauksella tulee olemaan ohjelmistokehityksen ja ohjelmistoyritysten tulevaisuuteen:

jxf15 hours ago

While the result is a big relief, I think it's not as decisive as I'm noticing some headlines (and commenters) are claiming.

One of the big open questions is "are APIs copyrightable?" The court skirted that question, and instead focused on whether it was fair use:

> To decide no more than is necessary to resolve this case, the Court assumes for argument’s sake that the copied lines can be copyrighted, and focuses on whether Google’s use of those lines was a “fair use.”

That said, this case does establish a precedent that if your copying of an API is primarily for purposes of matching an interface so that developers can reimplement it, you're in fair use territory:

> Google copied these lines not because of their creativity or beauty but because they would allow programmers to bring their skills to a new smartphone computing environment.

I'll count that as a win, on balance.

Clubhouse mahdollistaa tippaamisen

Clubhouse julkisti eilen että sen kautta käyttäjät voivat nyt lähettää rahaa toisilleen. Ajatuksena on mahdollistaa tippaaminen sisällöntuottajille ja toive on että tämä motivoi sisällöntuottajia keskittymään nimenomaan Clubhouseen. Yritys käyttää Stripeä maksupalvelunaan. Stripe ottaa lähetetystä maksusta pienen prosessointimaksun, mutta Clubhouse ei ota maksusta itselleen mitään. Toiminto on toistaiseksi betassa, ja rahaa voi lähettää vain sellaisille sisällöntuottajille jotka ovat ottaneet palvelun käyttöön.

Onko BitClout seuraava crypto-villitys?

BitClout on lohkoketjuja hyödyntävä, Twitterin-kaltainen mikroblogialusta. Alusta luo jokaiselle käyttäjälle ilmeisesti oman cryptovaluutan. Jos haluat tukea tiettyä käyttäjää voit ostaa tämän valuuttaa. Erikoista, ja hieman kyseenalaista, alustassa on se, että julkisuuden henkilöiden identiteettejä voi alustalle luoda ilman että henkilöt itse rekisteröityvät sinne. Esimerkiksi seuratuin ja samalla “arvokkain” henkilö alustalla nyt on Elon Musk, ja mies ei ole itse alustalle rekisteröitynyt. Mm. Singaporen pääministeri on paheksunut tätä käytäntöä.

Suosituksia

Tim Cook Kara Swisherin haastateltavana

Tim Cook oli Kara Swisherin haastateltavana, Swisherin New York Timesille tekemässä Sway-podcastissa. Haastattelu tuntui osittain vastineelta Mark Zuckerbergin, Tobi Lutken (Shopify) ja Daniel Ekin (Spotify) yhteishaastattelulle, jonka he antoivat pari viikkoa sitten Josh Constinen PressClub Clubhouse-huoneessa (ja podcastissa). Apple ja Facebook riitelevät Applen tulevista muutoksista iOS:n yksityisasetuksiin. App Tracking Transparency (ATT) käytäntö, mahdollistaa käyttäjien datan keräämisen kohdennettua mainontaa varten vain jos käyttäjät antavat tähän luvan. Aiheesta on kirjoittaneet lukuisat mediat, mm. WSJ ja Ben Thompson. Swisher uteli Cookelta myös Applen uusista tuotteista, ja eritoten mahdollisista AR-laseista, joiden julkistusta odotetaan kesällä. Cook pysyi näistä (luonnollisesti) hyvin tiukkasanaisena. Lasit olisivat Applen ensimmäinen uusi tuotelinja sitten vuoden 2015.