EU nostaa syytteen Applea vastaan, Apple v. Epic ja Basecampin irtisanoutumisaalto
Lisäksi kryptovaluuttojen viimeaikaisista trendeistä
Huomenta! ☕
Tällä viikolla tullaan seuraamaan tiiviisti Applen ja Epicin välistä oikeustaistelua.
Voit ryhtyä Transistorin tilaajaksi kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi alle ja painamalla osoitekentän vieressä olevaa Subscribe-nappia!
Uutiset 🗞️
EU nostaa syytteen Applea vastaan
Tästä huhuttiin koko viime viikko, mutta perjantaina se sitten vihdoin tapahtui: EU nostaa syytteen Applea vastaan markkina-asemansa väärinkäytöstä. Syyte on suoraa perua Spotifyn kaksi vuotta sitten tekemästä valituksesta. New York Timesiltä (NYT):
The European Commission, the executive arm of the 27-nation bloc, agreed with Apple’s opponents. Authorities zeroed in on requirements that rival music platforms use Apple’s payment system, forcing them to give Apple a percentage of their subscription fees. The rules have the effect of driving up prices, regulators said, because companies are prevented from offering cheaper payment options and pass on Apple’s fees to customers.
Margrethe Vestager, the commission’s executive vice president in charge of antitrust enforcement, said Apple was abusing its power to harm Spotify, which is Apple’s main competitor in the music streaming and podcast market.
“By setting strict rules on the App Store that disadvantage competing music streaming services, Apple deprives users of cheaper music streaming choices and distorts competition,” Ms. Vestager said in a statement.
NYT raportoi myös että tapauksella voi mennä vuosia ennen kuin koko prosessi saadaan vietyä päätökseen, esimerkiksi niin että Apple maksaisi asian johdosta sakkoja tai muuten sovittelisi tilannetta. Apple on luvannut valittaa päätöksestä.
Apple v. Epic alkaa
Applen lakiongelmat jatkuvat myös USA:ssa, kun oikeudenkäynti sen ja peliyhtiö Epicin, välillä alkaa vihdoin maanantaina. Epic haastoi Applen oikeuteen sen jälkeen, kun Apple veti Epicin tekemän pelin, Fortniten, pois Applen App Store -sovelluskaupasta. Fortniten kieltäminen johtui taas siitä, että Epic alkoi myymään sovelluksen sisällä pelin omaa valuuttaa (V-Bucks) suoraan kuluttajille, ilman että se maksoi Applelle näistä 30 %:n alustamaksua. The Vergeltä:
After months of preparation, Epic Games will finally take on Apple in court in a trial that could fundamentally change the makeup of the App Store. The fight dates back to August, when Epic added a direct payment mechanism to its hit battle royale game Fortnite in violation of Apple’s rules. The iPhone maker quickly removed the game from the App Store, and Epic responded shortly after with an antitrust lawsuit aiming to establish the App Store as a monopoly. The case will finally be brought to trial starting May 3rd.
The trial promises to deliver huge revelations about the inner workings of one of the biggest and most influential companies in the world, with testimony from Apple CEO Tim Cook, Craig Federighi, Phil Schiller, Epic CEO Tim Sweeney, and more
Molemmat yritykset ovat luovuttaneet tapausta varten useita, yhtiöiden sisäisistä yksityiskohdista kertovia, dokumentteja. Näistä on jo nyt käynyt ilmi arvio, että esimerkiksi Applen App Storen liikevoittoprosentti olisi n. 78 %, mikä olisi todella iso voittoprosentti noinkin isolle liiketoimintayksikölle.
Kolmasosa Basecampin työntekijöistä irtisanoutui
Viime viikolla uutisoitiin että ohjelmistoyhtiö Basecamp oli päättänyt kieltää keskustelun politiikasta yhtiön sisäisissä keskustelukanavissa. Aihe aiheutti Twitterissä laajalti ihmetystä, mutta itse tarina sai lisää käänteitä kun toimittaja Casey Newton, raportoi että syy poliittisen keskustelun kieltoon oli osittain se, että yhtiön asiakaspalvelijat olivat vuosia pitäneet listaa asiakkaiden nimistä, joita he pitivät hauskoina. Listaa alettiin myöhemmin pitämään pilkkaavana ja kielto poliittisesta keskustelusta tuli lopulta listan ympärillä tapahtuneesta keskustelusta ja siitä miten yrityksen pitäisi pyrkiä pitämään itsensä vastuussa tapahtuneesta:
Around 2009, Basecamp customer service representatives began keeping a list of names that they found funny. More than a decade later, current employees were so mortified by the practice that none of them would give me a single example of a name on the list. One invoked the sorts of names Bart Simpson used to use when prank calling Moe the Bartender: Amanda Hugginkiss, Seymour Butz, Mike Rotch.
Many of the names were of American or European origin. But others were Asian, or African, and eventually the list — titled “Best Names Ever” — began to make people uncomfortable. What once had felt like an innocent way to blow off steam, amid the ongoing cultural reckoning over speech and corporate responsibility, increasingly looked inappropriate, and often racist.
Discussion about the list and how the company ought to hold itself accountable for creating it led directly to CEO Jason Fried announcing Tuesday that Basecamp would ban employees from holding “societal and political discussions” on the company’s internal chat forums.
Perjantaina Newton jatkoi raportointiaan, ja kertoi että Basecamp oli tarjonnut työntekijöilleen eropaketin, jos he vastustivat uusia, poliittiseen puheeseen liittyviä käytäntöjä. Newtonin mukaan ainakin 18 yhtiön 57 työntekijästä oli hyväksynyt eropaketin:
On Friday, it appears a large number of Basecamp employees are taking Hansson up on his offer: according to TheVerge contributing editor Casey Newton’s sources, roughly a third of the company’s 57 employees accepted buyouts today. As of Friday afternoon, 18 people had tweeted they were planning to leave.
Basecamp itsessään on hieman kokoaan suurempi yritys. Sen kaksi perustajaa, Jason Fried ja David Heinemeier Hansson (lyhennetää usein DHH:ksi) esiintyvät molemmat hyvin aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja molemmilla on välillä provosoivia mielipiteitä. Basecamp tekee projektinhallintatyökalua nimeltä Basecamp ja sähkpostisovellusta nimeltä Hey. Molemmat ohjelmat ovat suhteellisen menestyneitä tuotteita, mutta ei valtavia. Sen sijaan yhtiön yksi suurimmista kontribuutioista teknologia-alalla on verkkokehitystyökalu Ruby on Railsin (RoR) luominen ja avoimen lähdekoodin alla julkaiseminen. RoR:n kanssa on rakennettu valtavia kasvuyrityksiä, kuten Shopify, Stripe ja GitHub.
Suosittelut 🕵️
Kryptotrendeistä
Bloombergin Joe Weisenthal kirjoitti perjantaina kryptovaluuttamarkkinoiden tämän hetken trendeistä, ja ajattelin että voisin yrittää avata tätä itselleni ja siinä samalla myös teille lukijoille. Alustan tätä sen verran, että skeptikko voi lukea kaiken alla kirjoittamani ja todeta että olen vain pahasti narratiivivääristymän uhri, ja että kryptovaluuttojen lyhyen aikavälin hintojen heilahtelut ovat hyvinkin satunnaisia. Enkä välttämättä olisi eri mieltä em. skeptikon kanssa.
Trendi mistä olen viimeiset n. kaksi viikkoa nähnyt itse keskustelua internetissä, on maailman toiseksi suosituimman kryptovaluutan, Ethereumin, maailman suosituimpaa kryptovaluuttaa, Bitcoinia, nopeampi arvonnousu. Tilannetta kuvaa ehkä parhaiten alla oleva kuvankaappaus Googlesta, jossa käy ilmi kuinka monta Etheriä yhdellä Bitcoinilla saa, ja miten tämä suhde on kehittynyt viimeisen kuukauden aikana.
Tuo suhde ei ole historiallisen alhaalla (heinäkuussa 2017 sai yhdellä Bitcoinilla hieman yli 7 Etheriä), mutta trendi on selkeästi alaspäin, eli Ethereumin arvo on muuttunut enemmän kuin Bitcoinin viimeisen kuukauden aikana. Tarkalleen ottaen Bitcoinin arvo on hieman laskenut kansallisiin valuuttoihin (Euro/USD) verrattuna kuukauden takaisesta huipustaan, kun taas Etherin arvo on ollut nousussa. Tästä arvonnoususta ovat kirjoitelleen viime viikolla myös CNBC, Bloomberg ja ainakin oma Twitter-syöte on täynnä erilaisia provokatiivisia argumentteja tähän liittyen.
No, mitä Ethereumin ympärillä sitten nyt tapahtuu? Osittain tällä on tekemistä sillä, että Ethereumin päällä käytettävien ns. älysopimusten (eng. smart contracts) varaan rakennettujen palveluiden ja sovellusten suosio on kasvussa. Merkittävimmät tällaisista palveluista ovat non-fungible tokenit eli NFT:t (suomensin nämä aikasemmin lajiesineettömiksi poleteiksi) ja hajautettu rahoitusala eli DeFi (Decentralised Finance).
NFT:n käyttötarkoitus on (hyvin yksinkertaistetusti) lohkoketjujen mahdollistaman digitaalisen niukkuudeen avulla erilaisten digihyödykkeiden (taideteokset, meemit, keräilykortit) myyminen ja ostaminen. NFT-huuma on jo laantunut siitä mitä se oli maaliskuussa ja tämä näkyy esimerkiksi NFT-kaupoista tilastoja ylläpitävän, nonfungible.com, tiedoista. Viimeisen kuukauden aikana päivittäiset NFT-kaupat ovat vähentyneet n. 21 % ja kokonaisvolyymi dollareissa on pudonnut n. 11 %. Tämä on vielä maltillinen pudotus, sillä Bloomberg raportoi huhtikuun alussa, että NFT hinnat olisivat pudonneet jopa 70 %.
DeFi-sektorin ideana taas on (hyvin yksinkertaistetusti) toteuttaa perinteisestä finanssijärjestelmästä tuttuja palveluja (esimerkiksi lainaamista) kryptovaluuttojen omissa ekosysteemeissä ilman että palvelut tarvitsisivat keskitettyä päätöksentekijää tai takaajaa. DeFi Pulse -niminen sivusto käyttää itse keksimäänsä metriikkaa, Total Value Locked eli TVL, indikaattorina DeFi-markkinoiden tilasta. TVL mittaa sitä miten paljon kryptovaluuttoja on sidottu erilaisten DeFi-projektien älysopimuksiin ja laskee näiden yhteenlasketun dollariarvon. TVL ei ole täysin ongelmaton metriikka, mutta paremman puutteessa, se kelpaa monille signaalina markkinoiden tilasta. Ja TVL:n mukaan, markkinoilla menee hyvin. Viimeisen 90 päivän aikana, DeFi-projekteihin sidottujen kryptovaluuttojen kokonaisarvo on melkein kaksinkertaistunut:
Suurin osa DeFi-projekteista on rakennettu Ethereumin päälle, joten sen viime aikaisen hinnan nousun voidaan ainakin osittain kuvitella johtuvan DeFi-projektien suosion kasvusta.
Toinen mahdollisesti Ethereumin hintaa nostava tekijä on siirtyminen ns. Ethereum 2.0:aan , ja siihen liittyvien päivitysten saapuminen. Nämä päivitykset lisäävät Ethereumin päällä tehtävien transaktioiden määrää sekä halventavat itse lohkoketjun käyttöä. Yksi isoimmista näistä päivityksistä, EIP 1559, odotetaan tapahtuvan heinäkuussa.
Ethereumilla on myös kilpailua. Viimeisten vuosien aikana on julkaistu useita kilpailevia lohkoketjuja, jotka mahdollistavat myös älysopimusten luomisen. Usein nämä lohkoketjut (esim. Binancen BNB) ovat vähemmän hajautettuja, mutta nopeampia tai halvempia vaihtoehto Ethereumille. Tosin toistaiseksi on liian aikaista sanoa, onnistuvatko ne valtaamaan merkittävää markkinaosuutta Ethereumilta.
Nopeet 🚀
Andreessen-Horowitz jatkaa kryptoinvestointia.
Warren ja Charlie eivät pidä kryptovaluutoista.
Clubhousen suosio kasvaa autoritäärisissä maissa.
Facebookin kryptovaluutta Diemistä.
Brie Larson menestyy tubettajana.
Atlanta startuphubina.