

Discover more from Transistori
Huomenta! ☕
Tänään tosiaan pelkästään WWDC-uutisia.
Transistori on arkipäivisin ilmestyvä, teknologiauutisiin ja internet-kulttuuriin keskittyvä, uutiskirje. Voit ryhtyä Transistorin tilaajaksi kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi alle ja painamalla osoitekentän vieressä olevaa Subscribe-nappia!
Uutiset 🗞️
WWDC
Teknologiayhtiö Apple aloitti vuosittaisen kehittäjäkonferenssinsa, World Wide Developer Conference (WWDC), eilen kaksi tuntia kestäneellä avajaissessiolla. Tänä vuonna tapahtumasta teki mielenkiintoisen sen, että Epic v. Apple oikeudenkäynti päättyi juuri, joten varsinkin App Store julkistuksia seurattiin suurennuslasilla.
Odotin itse ehkä naiivisti, että Apple olisi ilmoittanut alentavansa AppStore maksujen prosenttiosuutta, mutta turhaan. Toivoin myös julkistusta uusista Macbook Pro -malleista, mutta niitäkään ei tässä tilaisuudessa julkistettu. Oletan niiden silti tulevan syksyllä.
The Verge kirjoitti erinomaisen yhteenvedon tapahtuman isoimmista julkistuksista. Avajaiset voi katsoa kokonaisuudessaan alla:
iOS
Apple julkisti ison liudan päivityksiä mobiilikäyttöjärjestelmä iOS:ään. Listaan alle omasta mielestä mielenkiintoisimmat:
Facetime puheluita voi tulevaisuudessa jakaa Android- ja Windows-käyttäjille, selaimen välityksellä.
Facetimeen on tulossa SharePlay -ominaisuus, jonka myötä videopuhelussa voi jakaa videoita ja musiikkia eri suoratoistopalveluista, puhelun osallistujien kesken. Applen mukaan toiminto tulee toimimaan alkuun mm. HBOMaxin, Disney+:n ja Twitchin kanssa. Merkittävää tässä oli, että Netflix ei ollut listalla. SharePlayllä on oma API, jonka kanssa kehittäjät voivat integroida tuotteensa FaceTimeen.
Messages-viestintäpalveluun tulee shared with you -ominaisuus, joka toimii niin, että Messages tallentaa käyttäjälle jaetut linkit (esim. artikkelit, uutiset ja videot) ja siirtää ne muihin Applen palveluihin suosituksiksi ja muistutuksiksi. Esimerkkinä tilaisuudessa näytettiin, miten Messagesin kautta jaettu mielipideartikkeli tuli käyttäjän Apple Newsin suosituksissa näkyviin.
iOS:n valokuviin tulee Live Text -niminen ominaisus, joka mahdollistaa tekstin tunnistamisen sekä kopioimisen ja liittämisen suoraan kuvista. Ominaisuus tukee alkuun seitsämää kieltä.
Apple Wallet tulee tulevaisuudessa toimimaan autojen avaimena ja siihen saa myös (USA:ssa) omat henkilöllisyystiedot.
Olen nyt itse käyttänyt Apple Wallettia kuukauden verran, ja täytyy myöntää että en ole ottanut lompakkoa enää muualle mukaan kuin lääkäriin, missä on pakko todistaa oma henkilöllisyys. Olin iloisesti yllättynyt siitä, että lompakkoon sai myös lisättyä oman lounaskortin.
iPadOS
IPadeille Apple julkisti paljon tuottavuuteen liittyviä toimintoja, mutta itselleni kaksi mielenkiintoisinta olivat että:
iPadeilla voi nyt kehittää sovelluksia iPadeille ja iPhoneille Swift Playground -ohjelman avulla.
Notes -muistiinpanoihin on tulossa Quick Note -toiminto, joka integroi muistiinpanot muihin iPadin sovelluksiin, kuten Safariin.
Eri kommentaattorit ovat jo vuosia puhuneet siitä, että Macit ja iPadit todennäköisesti yhdistyvät tulevaisuudessa, ja tuo sovelluskehitysominaisuus iPadillä on mielestäni taas yksi askel tähän suuntaan.
MacOS
MacOS:n uuden version nimi on Monterey.
Apple korvaa Macin automaatioon suunnatun Automatorin iPhonesta tutulla Shortcuts -ohjelmalla.
Verkkoselain Safari saa ison graafisen päivityksen, ja varsinkin sen välilehdet tulevat kokemaan ison muutoksen.
Olen käyttänyt Applen tietokoneita nyt seitsämän vuotta, enkä tiennyt edes koko Automatorin olemassaolosta.
Muuta
Ohessa vielä linkit kehittäjätyökalujen, WatchOS:n ja yksityisyystoimintojen lehdistötiedotteisiin.
AppStoressa voi tulevaisuudessa A/B-testata sovelluksen etusivuja.
Siri integroituu Airpodseihin ja voi lukea käyttäjälle tämän notifikaatioita.
iCloud-tilaukseen kuuluu nyt Applen tarjoama VPN.
Swift-ohjelmointikieli saa tuen samanaikaisuudelle.
Suosittelut 🕵️
Ellen Pao oli Kara Swisherin haastattelussa
Ellen Pao, Redditin entinen toimitusjohtaja ja sijoittaja, oli New York Timesin Kara Swisherin haastateltavana.
Pao tuli tunnetuksi siitä, että haastoi vuonna 2012 silloisen työnantajansa, riskirahasto Kleiner Perkinsin oikeuteen, sukupuolisyrjinnän takia. Vaikka Pao hävisi tapauksen, pidettiin sitä merkittävänä ennakkotapauksena, ja se rohkaisi muita teknologia-alalla työskenteleviä naisjohtajia haastamaan työnantajiaan oikeuteen kun he kokivat tulleensa syrjityksi sukupuolensa takia. Ilmiölle annettiin nimeksikin The Pao effect.
Haastattelussa Swisherin kanssa, Pao puhui Me Too -liikkeestä sekä siitä miten sosiaalisen median yhtiöt hoitavat nykyään moderointia. Hieman ehkä yllättäen, Pao kiitteli Twitterin viimeaikaisia toimia moderoinnin suhteen. Koko haastattelun voi kuunnella alla.
Nopeet 🚀
Jeff Bezos lähtee kesällä avaruuteen.
Replitiltä arvelluttavaa käyttäytymistä.
Protocol analysoi Applen pilvistrategiaa.
Google sovittelee Ranskassa ja maksaa korvauksia 270 miljoonan dollarin edestä.
USA:n hallitus takavarikoi ison osan Colonial-tapauksessa maksetuista lunnaista.
Nvidia pyytää Kiinan hallitukselta hyväksyntää ARM-kauppaan.
Nigerian hallitus uhkaa kansalaisiaan syytteillä jos he kiertävät Twitter-kieltoa.